Foto: Lia Tătar

„PROFEȚI ȘI ZODII”

de Simona Mihuțiu

     

      Aurelian Mihai ne demonstrează că nu are astâmpăr şi scrie, scrie frumos, o poezie pe înţelesul tuturor, simplu dar penetrant și conectat mereu la ceea ce se întâmplă în jurul lui.


     Cel de-al doilea volum de poezii, „Poeme de viaţă”, a apărut în 2021 la aceeași editură. Este structurat în două cicluri. MĂ BUCUR CĂ EXIST!, primul ciclu, este format din poezii care surprind prin măiestria de a ilustra cotidianul, criticând pe alocuri viaţa socială pe care o ducem cu toţii, nemulţumirea faţă de cum merg treburile ţării. Exemple în acest sens pot fi: „Uscând o lacrimă”, „Consolare”, „Profeţi şi zodii”. Aurelian Mihai se dovedește a fi un fin observator al aspectelor sociale actuale în „Piticul”; „Traista”, „Elite”.

 

     Primăvara pare să fie anotimpul preferat și o regăsim în multe versuri dedicate, cum ar fi: „Cireşul”, „Ghiocelul”. Multe alte poezii poartă amprenta amintirilor. Poetul elogiază iubirea în toate ipostazele sale. Poemul „Iubire” este edificator în acest sens.

 

      Ca om care a iubit viața, cu bunele și relele ei, care a știut să se bucure de ea, să-i adauge un plus de farmec, o omagiază adesea. Cel de-al doilea ciclu este PSEUDOFABULE, domeniu pe care se pare că îl îndrăgeşte şi îl stăpâneşte bine, căutând subiecte din viaţa reală. Pseudofabulele sale trimit săgeți satirice, înfierând tarele unei societăți imperfecte, precum găsim, spre exemplu, în: „Raţa cântăreaţă”, „Şobolanii”, „Cioara”, „Papagalii”, „Cotarla”; „Ograda”. „Şobolanul şi motanul”, „Demnitate”, „Promovare”. Umorul fin combinat cu inteligența celui care „le-a văzut pe toate” de la înălțimea anilor săi, satira acidă împletită cu o sensibilitate particulară, dau savoare poeziilor domnului Mihai.

 

      Bogăţia de emoţii, amintiri şi sentimente este frumos ilustrată în cartea de amintiri “A fost odată un teatru”, apărută tot în 2021. Îl regăsim pe Aurelian Mihai alături de prietenii şi actorii Teatrului Popular din Buzău, cărora le şi dedică acest volum: „Prietenilor şi colegilor mei de la Teatrul Popular Buzău, care, timp de 20 de ani, mi-au fost alături pe scenă şi în viaţă”.


      Scrierile domnului Aurelian Mihai rămân, prin temele abordate, dar și prin frumosul sufletesc transcris în cod poetic, urme în timp, martore ale trecerii lui și a noastre printr-o epocă agitată și complicată în această parte de lume.

(Text publicat în Vatra veche nr 9 / 2023)

Întoarcere la pagina ESEU

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.