Foto: Lia Tătar

Imagine gratuită de pe pixabay.com

MIRAREA DE-A FI

Simona Mihuțiu

        

       De unde venim? Unde plecăm? Sunt întrebările pe care ni le punem la nivel emoțional în primul rând. „Ce mirare că ești, ce întâmplare că sunt”, spunea Nichita. Viața este cel mai mare miracol al Universului. Dată fiind evoluția din momentul în care ne naștem până în acela în care plecăm din existența noastră terestră, avem senzația unei călătorii. Pare o „mare trecere” a unor clipe însuflețite și... curgătoare. Dacă ne privim cu sinceritate în oglinda Macrocosmosului, realizăm cât de mici suntem, cât de întâmplători, cât de vremelnici. Câtă infatuare trebuie să aibă cineva ca să creadă că este mai mult de atât?

 

       Fiecare ne căutăm un rost pe Pământ. De fapt, asta facem toată viața, călătorim spre sine, în microcosmosul interior, încercând să găsim, mai mult sau mai puțin conștient, răspuns la această întrebare. Filosofii încearcă să facă o delimitare între destin și soartă, inserând ideea că am avea și noi o contribuție în modelarea evoluției noastre. În opinia mea, destinul nu este altceva decât călătoria pe care o facem cu scopul de a descoperi misterul sorții.

 

       Ca orice călător avem un bagaj cu noi, mai ușor, mai greu, după caz – sufletul. Uneori îl purtăm în bătăile noastre de cord, alteori îl simțim făcut ghem în stomac, înlăcrimat de tristețe sau transformat în zâmbet. Unii i-au descris chiar o arie la nivel cerebral și se străduiesc să-i înțeleagă conexiunile, funcțiile, reacțiile. 

 

Sufletul este energia noastră, cea care ne face să fim ceea ce suntem: oameni. El este și misterul.

           Roboții dotați cu inteligență artificială reprezintă și ei o încercare de a ajunge la descoperirea misterului uman. Capabili vor fi să stocheze informații mult mai multe decât o face memoria umană, să realizeze conexiuni logice la un nivel superior, să imite omul și multe din funcțiile sale motile, ba chiar să ne semene ca aspect. Vor ajunge ei să-și recunoască greșelile? Vor imita, probabil, emoții rudimentare, sălbatice (cu atât mai periculoase), dar nu vor avea suflet. Nu vor ajunge la el, nu vor străbate spiritul care îl protejează. Dacă s-ar întâmpla asta, nu cred că specia umană ar mai avea vreun viitor. Nici planeta noastră.


       În ciuda eforturilor de a o descifra, viața pe Pământ rămâne totuși un mister nepământean.

 

       În călătoria noastră terestră suntem însoțiți de speranță. Cu ea trecem toate pragurile. Cu ea venim, cu ea trecem în eternitate. Avem nevoie de ea.


       Credința este izvor de speranță. De aceea lumea trăitoare în absența credinței este o lume mai tristă și care riscă să-și piardă reperele morale. Desigur, nu includ în accepțiunea mea habotnicia, fanatismul și fariseismul care au predispus întotdeauna masele populare la manipulare, la săvârșirea de orori umanitare în numele religiei. Mă refer la credința pură, cea ziditoare, la credința care se traduce prin precepte morale incontestabile. Dacă fiecare dintre noi am respecta măcar „cele zece porunci”, societatea în ansamblul ei ar fi una sănătoasă. Am fost surprinsă să aflu că în multe țări occidentale – cândva leagăn al creștinismului, un procent foarte mare din populație se declară a fi atee. Prin comparație, nu pot să nu fiu admirativă în fața poporului meu care, oricât de mult a încercat comunismul să interzică credința, însemnele și tradițiile religioase, a ales să creadă, păstrându-și speranța. De-a lungul istoriei, noi, românii din întreg spațiul geografic pe care ne-am ctitorit ființa, am rămas uniți prin grai, dar și prin credință. Biserica a avut parte de-a lungul istoriei, în toate regiunile locuite de români, de preoți care și-au înțeles menirea. Avem nevoie în continuare de preoți dedicați și empatici care să susțină valorile spirituale și morale ale nației române, să ne fie ei înșiși repere de valoare.


       Spuneam anterior, în alt articol, că nu suntem nici superiori, nici inferiori altor nații. Așa este. Fiecare popor are valoarea sa. Nu pot să nu remarc totuși, că există un miracol – miracolul românesc, rămânând statornici în oaza noastră de latinitate, crescând pe acest „picior de plai”, pe-această „gură de rai” pereni ca iarba. Nu degeaba Grigore Vieru zicea: „Sunt iarbă și mai mult nu pot fi”. Miracolul acesta al dăinuirii chiar și în vremuri ostile este și el o mirarea de a fi! Își are sorgintea tot în speranța pe care credința a pus-o în bagajul românilor, să le fie hrană pe drumul istoriei.

 

Eseu de SIMONA MIHUȚIU, apărut în revista VATRA, nr. 8, 2024

Întoarcere la pagina ESEU

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.