Când mă gândesc acum la seara de 27 noiembrie 2023 și derulez amintirile recente am senzația stranie că mă uit la un film în care una dintre protagoniste îmi seamănă – într-atât de ireală mi se pare nominalizarea mea pentru un premiu la Gala UZPR.
Nici nu este de mirare, având în vedere că m-am văzut acolo printre mari personalități ale jurnalismului și culturii românești. Pe o parte îi cunoșteam din emisiuni televizate, pe alții din transmisiunile lor din teatrele de război. Unii reprezintă cu cinste instituții culturale, cineaști, scriitori. Majoritatea și-au dedicat întreaga viață jurnalismului, literaturii, culturii. Este de ajuns să îi numesc pe ceilalți câștigători ai premiilor UZPR: Tudor Barbu, Sofia Șincan, Pavel Constantin, Mircea Mitrofan, Neculai C. Muscalu, Dan Constantin Mireanu, Eveline Păuna, Bogdan Chirieac, Ruxandra Săraru, Daniela Șontică, Șerban Cartiș, Laurențiu Rădulescu și Costi Pahonțu, precum și două instituții care au susținut dinamic și constant presa în anul 2023 – Comisia Națională a României pentru UNESCO și Muzeul Național al Literaturii Române. S-au acordat premii „Opera Omnia” Sofiei Șincan și lui Adrian Vasilescu.
Despre realizările celor premiați au vorbit de asemenea mari personalități, făcând câte un „laudatio” celor premiați, iar alții, nu mai puțin importanți, s-au aflat în Aula Universității Ecologice, București. A-i vedea pe toți acolo, in personam, mi s-a părut fabulos și copleșitor în același timp. (...)
Simona Mihuțiu
Vezi întregul material al evenimentului dând clic AICI
Editorul primei mele cărți de teatru m-a însoțit la lansarea acesteia, urând „vânt la pupa” proaspetei cărți editate la editura Vatra Veche: „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”.
Nicolae Băciuț – fiindcă despre dumnealui e vorba – este un om care oferă, „nu cere nimic”, dorind doar „să devină grădinar în Rai”, un Rai al culturii. Am parafrazat, desigur, celebra sa poezie „Eu nu-ți cer nimic”, pe care a și rostit-o în deschiderea cuvântării sale.
Fiind un orator de excepție și vorbind cu patos, parcă primenește fiecare cuvânt și este întotdeauna o plăcere să-l asculți, un câștig pentru minte și suflet. Nu-ți vine să întrerupi fluxul acesta încărcat de idei, de umor și de cunoștințe vaste în domeniul literaturii.
Îi mulțumesc cu profund respect pentru prezentarea pe care a făcut-o cărții mele, iar părerea sa este – n-am să neg asta, substanța necesară uneori pentru a declanșa în mine reacția emoțională stârnitoare de noi creații! (...)
continuarea materialului Simonei Mihuțiu o puteți citi integral dând clic AICI unde
puteți vedea imagini de la eveniment și aveți o trimitere la video-ul evenimentului.
Lansarea unei cărți pentru scriitorul ei înseamnă botezul noului născut. Poate de aceea emoțiile sunt atât de puternice, aproape evlavioase. Nu-mi amintesc de nicio altă ocazie la care să fi trebuit să vorbesc public – și în cariera mea de medic au fost destule – în care să adun atâta emotivitate. Ia ceva timp pentru ca o carte să vadă lumina tiparului! Apoi, cu sentimente parentale, scriitorul o trimite în lume, dorindu-i succes. Nu este o despărțire, ci o speranță că își va desăvârși menirea.
Dincolo de aceste trăiri mai există una, la fel de puternică: întâlnirea cu cititorii! De cele mai multe ori emoțiile autorului se conjugă cu cele ale celor prezenți, se împletesc, se înmulțesc și se ridică la pătrat.
Simona Mihuțiu
Clujul, orașul în care am petrecut cei mai frumoși ani ai tinereții, este orașul în care distinsul compozitor, dirijor și poet, Constantin Rîpâ mi-a spus: „Să scrii și următorul roman, altfel acesta va rămâne ca un copil abandonat”. Au fost cuvinte care au mișcat un resort interior și, astfel, a apărut și al doilea roman, „Destinul, o jucărie stricată”, un an mai târziu.
Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.