foto: Lia Tătar  

Cronici, recenzii:

Cuvântul editorului

–    de Adrian Paul Marcu

       În 18 ianuarie 2019, participam alături de mulți dintre dumneavoastră la lansarea primului roman al Simonei Mihuțiu, intitulat „Fereastră spre mâine“. Totul se întâmpla la Galeriile de Artă din Cetatea Oradei. Am încă puternice în minte impresiile de atunci... Recunosc, nu se poate uita acea sală destul de mare, plină de oameni și flori! A fost cu adevărat memorabil! Probabil eram și eu foarte entuziasmat la acel moment!

       Au trecut de atunci 4 ani, trei luni... și încă 5 cărți ale Simonei. Sunt sigur că majoritatea celor prezenți le știu sau le-au citit deja. Mi-am propus să ating 3 aspecte:

 

       A) Primul ar fi legat de Simona Mihuțiu și de traseul său literar, care mi se pare cu adevărat impresionant.
În activitatea mea profesională, nu am întâlnit un alt autor care să „combată“ atât de bine, de constant, de echilibrat, pe cele 3 mari fronturi literare: roman, proză scurtă și poezie... Și, credeți-mă, nu spun aceste vorbe din complezență! De la debutul său din 2019 – relativ recent, aș zice –, Simona Mihuțiu ne-a dovedit că are din plin maturitatea de a explora toate aceste genuri literare și de a se adapta la diferite stiluri de scriere. Un autor care a scris atât romane de dragoste, cât și cărți de proză scurtă sau volume de poezie – pe drept cuvânt – poate fi caracterizat ca fiind unul foarte creativ!!! Prin această versatilitate de a aborda simultan cele trei genuri literare, Simona ne-a oferit o varietate de teme care au reușit să atragă cititori care au diferite gusturi și preferințe.

       În romanele sale de dragoste, Simona a probat abilitatea sa de a construi relații complexe între personaje, iar în volumele de proză scurtă și poezie a evidențiat capacitatea de a comunica mesaje puternice într-un format compact – adică emoție pură, în concentrație maximă!
Să nu trecem cu vederea și performanța semnificativă de a publica în ultimii doi ani (2021 și 2022) câte două cărți pe an. În 2023, „tradiția“ deja este validată prin lansarea acestor două volume, iar anul este abia la început!

 

       B) În continuare, voi face câteva considerații despre volumele nou apărute.
       Afirm cu sinceritate că prin cele două cărți pe care le lansează astăzi, Simona se dovedește un maestru al descrierii detaliilor grave și subtile ale vieții, dar și un generator de zâmbete prin povestirile sale pline umor.

      

       În „Povestiri de la Senior Help“ – ea a reușit să contureze personaje autentice, prin intermediul cărora ne transmite mesaje puternice despre valoarea și fragilitatea vieții. Fiecare dintre povești are o emoție puternică de transmis, iar cititorii vor fi cu siguranță impresionați de aceste lecții sensibile de viață.


       A doua carte, „Când întâmplările te găsesc“, este o „colecție“ de 31 de povestiri autobiografice amuzante. Veți fi cu siguranță surprinși și încântați de această latură a Simonei și de felul în care a reușit să combine umorul cu sinceritatea și emoțiile.


       Ambele cărți sunt un omagiu adus vieții, cu toate bucuriile și tristețile ei, și un apel la înțelegere, compasiune și umor.

 

* * *


       Voi continua, schimbând puțin stilul și adoptând un limbaj mai puțin formal.
În esența lor, cele două cărți pe care le lansăm astăzi, sunt total diferite, dar fac parte din același întreg – sunt două fațete ale aceluiași întreg numit VIAȚĂ.
Dacă cineva mi-ar cere acum să redactez aceste volume, cred că le-aș uni într-o singură carte, tipărind cele două texte "spate în spate". Nu aș schimba nimic la machetele de copertă, fiecare ar fi tipărită pe o parte a cărții.


       Fie că începi să citești despre destinul unui om aflat la senectute și-ți tremură sufletul alături de sufletul lui, fie că întorci cartea și încep să-ți lăcrimeze ochii „de râs“ – de data aceasta – ambele emoții sunt direct de la SURSĂ, de la VIAȚĂ! Emoție pură, în concentrație maximă! – așa cum am spus și puțin mai devreme! Ambele cărți se citesc dintr-o sorbire! Mi-a părut rău când am văzut că se termină. Parcă îți vine să le citești mai încet, mai „rar“! Da, este clar, acesta este cusurul lor! Se citesc prea repede! Ar trebui să primească fiecare câte o continuare – un al doilea volum. Lumea e atât de plină de oameni și de viețile lor, nu-i așa? Dar noi nu prea avem timp să-i observăm! Noroc cu „povestitorii“ de lângă noi, care, asemenea unor copii cu ochii mari și inocenți, prind în plasa lor de fluturi – de ici, de colo – câte un destin întreg sau doar o întâmplare hazlie și le așază într-o carte!

 

* * *


       În final, aș vrea să mai spun despre „cartea de umor“ că îi suntem foarte recunoscători lui Horațiu (cumnatul Simonei) pentru că ne-a fost de folos în alegerea titlului „Când întâmplările te găsesc“. Am mărturisit și cu alte ocazii că uneori este foarte greu să alegi un titlu potrivit pentru o carte.
Din postura de cititor, nu de redactor, mărturisesc că sunt un „consumator“ de proză scurtă, iar cele două cărți m-au uns pe suflet! Tot cititorul din mine spune dezinvolt: Bravoooo, Simona! – parafrazând-o pe dna Marioara Moga din povestirea „Pila“.

 

       C) Apariția volumului „Povestiri de la Senior Help“ îmi oferă prilejul să vorbesc și despre prima carte de proză scurtă a Simonei Mihuțiu – „Liberi să (nu) gândim“, publicată în 2021.
Din păcate, din cauza pandemiei, această carte nu a beneficiat de o lansare oficială, de aceea profit acum să spun câteva cuvinte. În prefața cărții „Liberi să (nu) gândim“, la final, dna prof. Iuliana Păcurar spunea: „ne aflăm în fața unei formule personale de roman – un roman compus din mai multe texte, aparent independente, care construiesc, convingător, dar nu tezist, imaginea unei lumi purtând vechi cicatrici.“

 

       Aceeași convingere am avut-o și eu, la momentul respectiv, despre acel volum de proză scurtă. Mai mult chiar, după ce veți citi „Povestiri de la Senior Help“ este foarte posibil să aveți și dvs aceeași percepție și în ceea ce privește această nouă carte.

 

       Simona Mihuțiu pare să fi găsit într-adevăr o formulă personală de roman, în care utilizează proza scurtă pentru a crea o narațiune complexă, împărțită în povești mai mici care se întrepătrund și se completează reciproc. Această tehnică literară oferă perspective multiple atât ale temei generale, cât și ale personajelor și a universului în care acestea trăiesc. De asemenea, ambele volume au un stil narativ unic, care oferă o experiență de lectură memorabilă. În cadrul fiecărui volum, povestirile au propriul lor ritm și tonalitate, dar toate sunt legate între ele prin tematica comună.

Paul Adrian Marcu, editura Total Publishing

Păreri ale cititorilor puteți citi AICI

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.