foto: Lia Tătar   

  București, 26 martie, 2025:

 

Premiul „Vasile Voiculescu” pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică

       2025 a marcat celebrarea a 30 de ani de la înființarea Colegiului Medicilor din România (CMR), eveniment marcat prin organizarea Galei „Medic pentru România. România medicală contează” care a avut loc în 26 martie 2025 la București, în sala Rosetti a Camerei Deputaților. S-a dorit a fi un omagiu pentru toți medicii care au ales să profeseze în țară și care fac cinste profesiei prin pasiune, dedicație și realizări, după cum a afirmat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMR.

      

       S-au acordat 3 premii importante, cu următorii câștigători:
•    Premiul „Carol Davila” pentru promovarea valorilor profesiei medicale – acad. prof. univ. dr. univ.  Leonida Gherasim (București)
•    Premiul „George Emil Palade” pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical – prof. univ. dr. Nadim Al Hajjar (Cluj Napoca)
•    Premiul „Vasile Voiculescu” pentru realizări deosebite în activitatea cultural artistică – lector, dr., scriitor, Simona Mihuțiu  (Oradea)

 

       A fost o onoare să primesc în cadrul Premiul „Vasile Voiculescu”. Ideea nominalizării mele a aparținut membrilor Colegiului Medicilor Bihor, motivată de activitatea literară prolifică din ultimii 6 ani, în aproape toate genurile literare  – publicarea a 15 volume (romane, proză scurtă, poezii, eseuri, teatru și cronică literară), concomitent cu activitatea medicală și didactică. Premiul mi-a fost înmânat de către Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române și de către d-l academician, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel – o altă mare onoare care mi s-a făcut! Mi s-a părut extrem de inspirat numele acestui premiu, fapt menționat în cuvântul meu. Istoria literară menționează mulți scriitori cu pregătire medicală, dar foarte puțini au fost aceia care și-au desfășurat concomitent activitatea în ambele domenii. Vasile Voiculescu, cel care spunea despre sine  că este „contemporan cu Dumnezeu și cu veșnicia”, a făcut-o la nivel de excelență, rămânând în memoria colectivă prin verticalitatea caracterului, prin credința nestrămutată, prin sacrificiu de sine și prin demnitatea umană.

 

       Scriind din plăcere, nu am vizat premii și onoruri. Dar la fel de sincer spun că în momentul emoționant al acestui eveniment în care mi s-a oferit unul – mai ales unul atât de important, am simțit bucuria că munca mea este recunoscută. Cred că orice om își dorește ca munca lui să fie recunoscută, orice medic, orice artist, oriunde și-ar desfășura activitatea. Este acel minunat „mulțumesc” pe care nu îl așteptăm, dar suntem fericiți când îl primim. Am simțit și o imensă recunoștință față de colegii medici bihoreni care m-au propus și față de CMR care mi l-a acordat.

Simona Mihuțiu

Foto: Carmen Man