Într-o frumoasă zi de septembrie, după ce cu o zi înainte prezentasem cartea „Speranța nu urcă niciodată cu liftul” (teatru) tradusă în limba spaniolă de Ovidiu Constantin Cornilă („La esperanza nunca sube en ascensor”) la ICR Madrid, am fost invitată să particip la întâlnirea membrilor cenaclului Lucian Blaga din Spania. Aceasta a avut loc în Alcala de Henares, un orășel situat la 35 de kilometri de Madrid, în care ecoul veacurilor trecute reverberează încă pe dalele de piatră ale Universității din Alcala, una dintre cele mai vechi din Spania și din lume. Aici se decernează anual premiile Cervantes, iar acest lucru nu este întâmplător, atât timp cât Alcala de Henares este orașul lui Cervantes, poetul spaniol care ne-a învățat că lupta cu morile de vânt are frumusețea ei, fiind umană în esență, cel care ne îndemna „să atingem stelele de neatins cu o ultimă fărâmă de curaj, pentru că astfel lumea va fi mai bună”. Dar în Alcala acum poți simți nu doar trăirea dramatică a poetului spaniol, ci și adierea lirică a versurilor lui Lucian Blaga, întrucât aici este și locul de întâlnire pentru membrii Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, al cărei președinte este domnul Ovidiu Constantin Cornilă. Am avut onoarea și plăcerea de a participa la întâlnirea membrilor acestei uniuni culturale. Am simțit permanent prezența marelui poet și filosof român care, de pe soclul său îl privea atent pe cel care prezida întâlnirea, pe Ovidiu Constantin Cornilă, de parcă ar fi vrut să se asigure că misiunea asumată de acesta este dusă la îndeplinire.
Manifestarea culturală a fost structurată pe trei secțiuni: literară, artă plastică (pictură și grafică) și muzicală. În cea literară am fost invitată să vorbesc despre cartea „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, proaspăt tradusă în spaniolă de Ovidiu Constantin Cornilă, dar și despre activitatea mea literară și modul în care aceasta se îmbină cu activitatea medicală.
Artiștii plastici Ioan Oniciuc, Diana Eva și Mihaela Petrișor și-au prezentat lucrările de pictură și artă grafică în cadrul expoziției intitulată „Tonuri melancolice”.
Dorul de țară s-a așternut pe notele melodiilor populare românești și ale muzicii folk, prinzând viață prin vocea splendidă a lui Macedon Botârlă.
Seara s-a încheiat tot în stil românesc, închinând câte un pahar de vin și discutând liber dar, cum artiștii rămân artiști, iar poeții rămân poeți în orice împrejurare, recitările din propriile creații lirice ale lui Marius Gîrniță și Marin Dumitrescu, prezenți la această întâlnire, au dat savoare întâlnirii.
Nu a fost doar un act cultural de înaltă ținută, ci și o întâlnire de suflet cu oameni calzi, bucuroși să-și ofere prietenia. Departe de țara natală, dorul de ea, iubirea față de tot ceea ce este autentic românesc – toate acestea mustesc în rândul acestor remarcabili reprezentanți ai diasporei românești din Spania. Simțământul patriotic autentic unește acești oameni excepționali, iar cultura și „Cuvântul românesc” – nume ales și pentru revista de literatură și artă care îi reprezintă, le devin mijloc de exprimare a tot ceea ce simt, ce cred, ce visează.
„Prin tot ceea ce face, Cenaclul cultural Lucian Blaga devine o marcă a menținerii vii a valorilor artistice și spirituale românești, dincolo de timp, necesitate sau materie”, scrie Ovidiu Constantin Cornilă în editorialul său.
Pentru mine a fost o zi de neuitat, care a contabilizat la finalul ei sentimente și impresii, o certitudine, aceea că purtăm românitatea noastră în fiecare fibră, oriunde ne-am afla, dar și o speranță că, în miezul unei lumi zgomotoase, frustrante adesea, oamenii își vor căuta și își vor găsi oaza lor de liniște și frumusețe. s-a încheiat tot în stil românesc, închinând câte un pahar de vin și discutând liber dar, cum artiștii rămân artiști, iar poeții rămân poeți în orice împrejurare, recitările din propriile creații lirice ale lui Marius Gîrniță și Marin Dumitrescu, prezenți la această întâlnire, au dat savoare întâlnirii.
SIMONA MIHUȚIU
Galerie foto: