La Oradea, în 14 mai 2024, la Casa Darvas-La Roche, a avut loc lansarea volumului „Dincolo de Like”, editat la Vatra veche. Au pus umărul la organizarea evenimentului Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.
Volumul „Dincolo de like” a strâns un mănunchi de articole publicate în cea mai mare parte în paginile revistelor Vatra veche și Cadran – jurnal mureșan, adică acolo unde realizatorul și coordonatorul acestora, poetul, publicistul, promotorul cultural de excepție, Nicolae Băciuț, prin deschiderea pentru opinii, prin lipsa de prejudecăți, prin verticalitatea caracterului, dar și prin felul său cald, profund uman, m-a făcut să mă simt „acasă”.
Departe de intenția de a da lecții cuiva, „Dincolo de LIKE” se dorește a fi o comunicare sinceră a gândurilor și sentimentelor mele legate de vremurile zbuciumate în care trăim, aflate la intersecția de ideologii doritoare de a schimba lumea. Mesajul pledează pentru umanism, pentru o Europă sănătoasă, pentru respectarea tradițiilor, a simbolurilor și valorilor naționale, a credinței. Dacă ceea ce am scris va avea ecou în rândul unora dintre cititori, nu pot decât să fiu fericită.
Nicolae Băciuț, principalul invitat al evenimentului, venind tocmai din Târgu-Mureș, a dat o strălucire specială acestei după-amieze. A recitat magistral din Grigore Vieru, a inserat propria poezie, trecând subtil la prezentarea volumului „Dincolo de LIKE”, dar și a piesei mele de teatru „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, prezentată pentru prima dată publicului orădean. Cuvintele sale referitor la scrierile mele nu sunt doar un îndemn călduros spre lectură pentru cititori, ci un „vânt în pupa” dat autoarei, de a-și continua drumul pe care a pornit, un drum binecuvântat.
Mirela Niță Lupu, actrița binecunoscută a Teatrului Regina Maria din Oradea, a conceput un program special pe care ea l-a intitulat „Simona de ieri, Simona de azi și Simona de mâine”. recitând la alegerea sa, o poezie din volumul „Geometrii de suflet”, citind una dintre povestirile incluse în cartea de memorii umoristice „Când întâmplările te găsesc”, din „Dincolo de LIKE” și trei poezii din viitorul meu volum de poezii care este în curs de editare.
Raul Silaghi ne-a readus aminte de frumusețea muzicii folk, de minunata simbioză dintre aceasta și poezie. Când versurile se inserează frumos printre corzile chitarei, se naște o vibrație aparte, iar dacă aceste versuri sunt ale tale, vibrația aceasta atinge sufletul autoarei. Așa s-a întâmplat când mi-am auzit propria poezie – „Salcâmi în floare” – pusă pe note și interpretată de Raul Silaghi.
Tuturor invitaților și participanților la eveniment li se cuvine un mare MULȚUMESC pentru frumosul oferit!
Simona Mihuțiu
Galerie foto:
Fotografii realizate de Andrea Csiki