foto: Lia Tătar  

Cronici, recenzii:

„Mi-am văzut visul cu ochii, de-acum pot să mor ferice!”...

Simona Mihuțiu a devenit și dramaturg!

 

– cronică de Diodor

 

       „Instigată” de mine, după ce i-am admirat calitățile de prozatoare, n-a stat prea mult pe gânduri - mai ales că unul dintre ele era chiar acela de a-și proba talentul în genul dramatic - și s-a și prezentat cu prima ei piesă de teatru. Fermitate, tenacitate, hărnicie... plus talent! Iată careul de ași cu care autoarea noastră își ornează panoplia.


       Debutul în genul dramatic, după ce a trecut și prin cele epic și liric, și-l face cu o piesă în 3 acte, în care se regăsesc două teme de mare actualitate: 1.tema singurătății oamenilor aflați spre apusul existenței lor pământene; 2.tema „resetării globale”, prin înlocuirea omului cu Inteligența Artificială (IA).


       Drama aproape octogenarei profesoare - pensionară și văduvă - de a-și petrece crepusculul vieții, cu dorul nestins după unicul fiu, plecat în Australia fără niciun semn de viață, e dublată de îngrijorarea, dusă până la spaimă, că nu va mai avea cine s-o îngrijească, după ce mai multe îngrijitoare au părăsit-o. Fără posibilitatea de a se deplasa neajutată, dar și cu un comportament plin de hachițe față de ele, fu nevoită să accepte oferta forțată a unei firme private, de asistență socială prestată de roboți. Ofertă care s-a materializat prin trimiterea la domiciliul doamnei a doi roboți îngrijitori, care, fără să știe ce e acela gen, erau, totuși, un El și o Ea.

 

       Întâlnirea celor trei dă naștere unor dialoguri spumoase, dar pline de sevă, între o minte ce nu și-a pierdut din bogăția exercițiului intelectual îndelungat, în ciuda suferințelor fizice inerente vârstei, și niște clișee artificiale, stereotipe, de exprimare verbală a doi purtători de Inteligență Artificială (IA). Inteligență care produce, la început, tot soiul de silogisme aiuritoare ori interpretări hazlii ale unor expresii luate la propriu, cum a fost aceea cu „-Lasați-o baltă!”, având drept consecințe vărsarea a două ligheane cu apă pe podea, de către cei doi roboți.

 

       Programul zilnic impus bolnavei, cu asprimi cazone - în care scena hrănirii forțate amintește de o scenă similară din filmul Modern Times, cu genialul Charlie Chaplin - produce și un declic în mașinăria roboților, la momentul în care sunt aduse în discuție cuvintele fericire și iubire, dar mai ales după vizionarea unui celebru film de dragoste.

Începe un proces crescendo de umanizare a cuplului robotic, deprinzând stări și sentimente pe care nu le trăiau mai înainte: îndoiala, neliniștea, teama că cei de la Centrul Robohelp îi vor înlocui cu alții dintr-o generație mai nouă ori teama că roboții vor fi înlocuiți de către oameni și astfel ei vor fi casați!! Dar și sentimentul de iubire, materializat într-o îmbrățișare și un sărut!
      

       Iar într-un gest de empatie, împrumutat din panoplia sufletească umană, i-au simulat doamnei profesoare o convorbire telefonică inițiată de fiul ei, în care acesta îi spunea mamei sale cât de mult îi este dor de ea și că va veni curând acasă, s-o vadă.
„Mia – Nici nu realizezi cât de bucuroasă pot fi!
Lăsați-mă un pic liniștită, să-mi savurez această fericire!”, le-a spus doamna și zâmbetul fericit de pe chipul ei a însoțit-o la trecerea în lumea de Dincolo, în timp ce cruciulița pe care o ținea în mână când se ruga, îi alunecă pe podea...

 

       Cei doi însuflețiți, considerați deja defecți de către supraveghetorii lor de la Centru, încercară atunci spaima umană de a fi scoși din uz și în disperarea lor nu au găsit decât soluția rugăciunii către Domnul, ținând în mână cruciulița, așa cum văzuseră la pacienta lor. Și-n rugăciunea lor și-au pus toată speranța. Și mai știau, acum, că Speranța vine, întotdeauna, de-Acolo, de Sus!


       Speranța nu urcă niciodată cu liftul!
........................................................
Simona Mihuțiu, bine ai venit în lumea teatrului, pe scenă! Cortina îți face o reverență, iar de-Acolo, de Sus, Nenea Iancu îți zâmbește!
Nu știu dacă piesa aceasta, pusă pe scenă, îți va aduce un succes de casă, dar cred că toți cei care vor veni în sală, vor avea sentimentul unei înălțări spirituale. Eu îți doresc mult Succes!
Și nici acesta nu urcă niciodată cu liftul!

 

***
*DIODOR
11 august 2023
 Cartea se poate comanda la editura Vatra veche (vatraveche@yahoo.com), domnului Nicolae Băciuț (nicolaebaciut@yahoo.com) și, in curând, la Libris

Păreri ale cititorilor puteți citi AICI

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.