Foto: Lia Tătar

Manipularea - O bombă cu ceas

 

Nu este ceva nou, trăim în viteză. Timpul trece pe lângă noi, val-vârtej, ne ia pe sus, alteori ne lasă în urmă. Nu mai avem vreme să reflectăm și să analizăm. Gândurile ne sunt bombardate cu informații multe, diverse, antagonice. Nici nu mai ai posibilitatea de a-i da timp gândului să își potrivească pasul cu ceea ce simți.

 

Dacă am avea timp de așteptare, dacă ne-am regăsi puterea de a ne desprinde dintr-o falsă realitate și am încerca să analizăm, poate că am detecta erorile și ororile pe care le fac cei care ne manipulează. Dar ne e frică. Ne este frică să ieșim dintr-o zonă de paradigmă confortabilă. Este o frică de necunoscut, de zdruncinarea unor credințe. Uneori, pe bună dreptate, pentru că dezvelirea unor adevăruri poate să ne debusoleze, să nu mai știm ce să alegem și ce decizii ar fi mai bune de luat pentru noi sau familia noastră, pentru țara noastră. Ne dorim o dezombificare, dar vrem să știm și cine a produs-o și de ce nu s-a luat atitudine pentru a o anihila.

 

Politicienii, preocupați mai mult de propriile buzunare, ies cel mai greu din paradigme, ei care prin legile pe care le dau ar trebui să ne protejeze, să-și protejeze țara, ei, care au acces la mult mai multe informații decât noi. Adică să ne ferească de manipulare, dar avem prea mari pretenții, atât timp cât ei scot profit momentan din asta...

       
Întotdeauna manipularea va găsi câteva adevăruri sau argumente logice pentru a ne convinge, pentru a-i deveni adepți, apoi ne va îndruma ușor, după ce ne-au câștigat încrederea, spre scopul lor. Când vom realiza faptul că acesta este străin și chiar antagonic față de credințele noastre fundamentale, va fi prea târziu. Un exemplu este mularea și insinuarea în reacțiile noastre de nemulțumire văzând nedreptatea de a nu avea autostrăzi, a nu ne putea dezvolta propria industrie și agricultură, de a nu beneficia de propriile resurse, de a nu avea o educație morală și sănătoasă în școli, de a nu promova patriotismul și spiritul național, de a inversa scara valorolor... Ce lungă ar fi lista! În opinia mea, nemulțumiri justificate. Peste acest fond este foarte simplu să creezi un grup, un partid, poate, care să rezoneze cu ceea ce simți și gândești, să găsești un lider carismatic, apoi să pompezi „promovare”. Această „pompare” este obligatorie. Spre exemplu, acest articolul al meu va ajunge să fie citit doar de o mână de oameni, deci nu va avea vreo influiență de ordin social, dar dacă ar fi susținut strategic, fiind distribuit din mii de părți deodată, ar putea ajunge să aibă alt impact.

 

Dacă mai târziu ne deșteptăm și constatăm că tocmai aceia care păreau să rezoneze atât de mult cu noi, sunt de fapt dușmanii noștri, va fi, poate, prea târziu. Cred că vina o poartă clasa politică de la noi și de pretutindeni, pentru că n-au avut reacție în acest război informațional purtat de foarte mult timp, extins de-a lungul unor generații. Cu alte cuvinte culegem ce s-a semănat. Întrebarea este: cine a semănat? Un conflict militar, prin brutalitatea sa, renunță la persuasiune și scoate unele adevăruri la lumină și pentru noi, muritorii de rând.

 

Asistăm azi la o reacție ciudată a unora în anumite medii împotriva ucrainienilor, poziționându-se de partea rusă în acest război care riscă să devină o conflagrație mondială. Vin cu unele argumente istorice corecte – Ucraina are hotare artificial create, înglobând teritorii care nu le-au aparținut, cum ar fi, bunăoară, Bucovina de Nord și Maramureșul istoric, județele din sud, de la Marea Neagră. Acesta este adevărul de netăgăduit. Se omite însă, faptul că rușii înșiși, reprezentați de Stalin atunci, au „dăruit” Ucrainei aceste teritorii! Se omite faptul că în toată istoria lor, rușii niciodată nu ne-au fost prieteni. Se uită faptul că Moldova este și ea vizată. Îi întreb eu pe marii patrioți, moldovenii sunt ruși, așa cum îi consideră pe ucrainieni? Nu, cumva, sunt românii noștri dislocați de la patria mamă, România? Ceea ce mi se pare cel mai grav este faptul că teoria cinică „scopul scuză mijloacele” este acceptată cu multă dezinvoltură, uitând că este vorba de vieți încheiate brutal prea timpuriu, de destine distruse. Și-au pus, măcar o dată problema acești susținători, că războiul se poartă între oligarhi (și de o parte, și de alta), o luptă pentru resursele menite a le alimenta lăcomia, în care condiția ființei umane, a omului de rând indiferent de etnia sa, nu contează?

 

Oricum, maniera agresivă și susținută a celor care susțin ca fondată invazia rusă în Ucraina, mă face să cred că mulți dintre acești susținători sunt victimele unui atac strategic de manipulare. O observație personală este și faptul că mulți dintre cei care erau până mai ieri adepții teoriilor anti-vacciniste sunt astăzi mari susținători putiniști. Și în acest caz teoriile anti-vacciniste au pornit de la niște întrebări legitime, pe un fond de nesiguranță și decizii ilogice ale guvernanților, s-au bazat pe cea mai ancestrală emoție a noastră, frica, manipulând-o. Astfel, frica de efectele secundare ale vaccinului, reale, dar în procent mic, a depășit în intensitate frica de infectarea însăși, care a produs suferințe și pierderi de multe vieți, mai mare decât pe frontul unui război. Și acesta a fost un genocid! Și aici istoria așteaptă un răspuns: cine a dorit acest lucru, această destabilizare economică și socială și de ce?

 

O altă formă de manipulare este și încercarea repetată de a interzice părerile care nu ne plac. Personal, cred că trebuie să fim liberi în exprimarea ideilor, iar dacă există manipulatori susținuți strategic și finanțați, meniți să transmită ideile altora, nu pe ale lor, există alte metode: transparența ONG-urilor și a surselor de finanțare, nu cenzura și limitarea libertății de exprimare, care, în sine, este un abuz.

 

Scriind aceste cuvinte, un gând răsare cu precădere: trebuie să se facă o curățenie, întâi în noi înșine, în propriul suflet, în idei și apoi în țară, în fiecare țară, de la Vest la Est. Cât despre ruși, că tot vine primăvara, ei trebuie să facă o „curățenie mare”. Manipularea poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mintale și asupra sufletului tinerilor noștri, întocmai cum o bombă cu ceas ar avea-o asupra stării fizice.

Imagine gratuită Pixabay 

Întoarcere la pagina ESEU