Foto: Lia Tătar

FALSA REALITATE

 

Dezastrul actual din toate domeniile (cultural, social, politic etc.) pare să fie dictatura minorității. Fiind puțini, cei minoritari se adună mai ușor, ajutați și de spațiul virtual. Se uită unii la alții metavers și pervers, li se pare dintr-o dată că sunt mulți, că ei sunt cei mai mulți. Câștigă putere, dar pierd contactul cu realitatea și dintr-o dată au percepția că ar fi majoritari. Se străduiesc să creeze un curent capabil să întoarcă o piramidă cu vârful în jos, care va sta într-un echilibru fragil.

Apoi explică celorlalți, născocesc argumente, încercând să convingă lumea că excrementele miros a parfum, iar dacă tu ești unul dintre „ceilalți” și în continuare simți vreun iz neplăcut, vei fi considerat un nesimțitor. Îți spun că morala înseamnă moravuri și au pretenția să-i crezi. Îți spun care este culoarea pe care trebuie să o vezi, iar dacă nu vezi la fel vei fi considerat daltonist social. Îți spun ce trebuie să simți, ei nesimțind nimic. Îți explică doct din ce este compusă mașinăria războinică, iar dacă nu ești de acord cu șuruburile folosite, cu mașinăria sau măcar cu războiul, ești considerat căzut pe frontul de est. Îți spun că greșeala este esența purității, că praful cu care îți poluează intelectul este aurit...

Cât de bine stai în propria ființă? Cât de bine te agăți de valorile morale, singurele care îți pot conduce pașii spre adevăr?

Acea parte a cetățenilor care vor prefera să nu gândească, să nu decidă ei înșiși pentru ei - respectiv ce le place și ce vor - îi va urma. Se dorește ca această masă negânditoare și neautodecizională să fie tot mai mare, să le creeze confortul dictatorial. Pentru asta în primul rând se taie educația, apoi cultura și, în final, se măsluiește prin metode vechi de când lumea balanța justiției. Îți oferă acest „avatar” în care să pătrunzi, urmând curentul și la care să te raportezi. Te corup. Îți spun că gândul lor este al tău. Se numește manipulare! Ah, ce cuvânt urât, aproape licențios!

În realitatea, aceea naturală, a adevărului, lucrurile stau exact pe dos, doar că majoritatea se adună mai anevoios. Cu cât ea este mai mare, cu atât capacitatea de unire scade, apar mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Acest lucru întărește minorității impresia de invincibilitate, dar și majorității pe aceea de vulnerabilitate. Prin tăcere și rețineri de gând sau din prea mult bun simț, tu, cel din majoritate, participi inconștient la falsificarea realității. Este o plasă care ți se întinde ție, cu speranța că, întocmai ca un guvid, te vei încurca în ochiurile ei.

Doar că, ce să vezi, chiar și ei pot cădea în propria plasă. Nu uita că sunt puternici, dar puțini. Să îi ferească Dumnezeu de momentul în care vor avea contact cu naturala realitate, cu adevărul, când piramida inversată se va prăbuși!

Imagine gratuită Pixabay 

Întoarcere la pagina ESEU