foto: Lia Tătar  

Cronici, recenzii:

Simona Mihuțiu,

două cărți încântătoare

– impresii de lectură, de Veronica Paul Lerner

 

       Am avut marea bucurie să citesc cele două cărți și, în ciuda faptului că nu sunt critic literar, atunci când dau de niște cărți care mă entuziasmează, pur și simplu nu pot să nu scriu câteva impresii despre ele. Așadar, voi împărtăși celor care vor citi rândurile mele nu numai părerile mele despre cele două cărți, dar mai ales enuziasmul cu care am parcurs și reacționat la ambele! Oh, măcar de aș fi în stare să transmit în cele câteva rânduri bucuria, emoția și satisfacția pe care le-am încercat pe tot parcursul celor două lecturi!


       În primul rând trebuie să mărturisesc că ambele cărți au fost devorate în câte o singură zi. Nu am putut să mă despart de ele. Am început cu paginile de umor ale volumului „Când întâmplările te găsesc”, la care am râs literalmente cu lacrimi, iar a doua zi am intrat în romanul „Povestiri de la Senior Help”, însoțind lectura tot cu lacrimi, dar aici de emoție. Așadar, mi-am spus, două criterii care califică niște cărți drept bune au fost îndeplinite:

       1) nu le poți lăsa din mână și

      2) îți provoacă reacții afective, fie însoțite de lacrimile date de un umor de bună calitate, fie de inevitabilele înduioșări când conținutul unei povești te atinge.


       Cred că ar mai fi și un al treilea criteriu al cărților reușite, pe care cele două ale Simonei Mihuțiu îl satisfac cu prisosință, anume cel al stabilirii unei interacțiuni directe între personajele cărții și cititor. M-am recunoscut, ca cititor, în întâmplările pline de haz ale primei cărți, dar și în speranțele, îndoielile, emoțiile și bucuriile eroilor celei de a doua.
    
       Cum și eu - de meserie chimistă - am făcut câteva încercări de a scrie, niciodată însă convinsă de calitatea lor, lectura cărților medicului orădean Simona Mihuțiu m-a făcut să-mi spun că, iată, o carieră științifică conduce la un spirit de observație ridicat. Cât despre talentul literar, el  poate izbucni de oriunde, ca în cazul  de față. Este evident că autoarea are un har înnăscut de a ști să puncteze esențialul - vizibil mai ales în paginile de umor, dar și un instinct de a creiona perfect personalitatea caracterelor din roman.


       Cum am mai menționat, talentul, harul și spiritul de observație sunt omni-prezente în ambele cărți. În plus, întâlnim și o generozitatea echilibrată cu care ni se oferă detaliile și, poate, o bunătate sufletească pe care am simțit-o în cartea cu povestiri de la o casă de bătrâni, unde am vibrat foarte puternic la înțelegerea cu care autorul portretizează caracterele și cu care împletește povești cu final optimist.


       Desigur, se spune că, pe lângă talent, mai trebuie și muncă! Orice autor trebuie să lucreze intens pentru a scrie, a cizela și scoate la lumină cărți. Simona are și talent și putere de muncă!  
    
       Aș încheia, pentru a acentua meritele cărților Simonei Mihuțiu, condițiile incomode în care le-am citit. Eram (și acum sunt încă, dar nu pentru mult timp) la spital pentru o fractură de gleznă, cu un picior într-o cizmă grea și cu interdicția de a păși pe cizmă. La spital legatura la  internet e intermitentă deci, când d-l Nicolae Băciuț, aflând de suferința mea, mi-a trimis cele două cărți în format pdf, singurul mod de a le citi a fost pe telefonul mobil. În plus, patul spitalului are butoane de manevrat, iar prizele camerei sunt în spatele patului. Deci, pe timpul lecturii, a trebuit cam des să mă târăsc în coate pe pat până la capătul lui și să fixez încărcătorul telefonului în priză. Desigur, fiecare pacient poate suna personalul medical pentru ajutor, dar când ești cufundat într-o lectură palpitantă, cine mai are timp să aștepte? Nu eu! Muream de nerăbdare să citesc mai departe, așa că niciun efort nu mi s-a părut prea mare.


       Felicitări din toată inima d-nei doctor scriitor Simona Mihuțiu pentru cele două apariții recente! Aștept cu nerăbdare viitoarele sale producții, pe care le voi comanda și citi comod, în formatul tipărit, atât de drag mie!

 

  Veronica Pavel Lerner, Canada

____________


*)  Când întâmplările te găsesc- Pagini de umor - Ed. Total Publishing 2023


**) Povestiri de la Senior Help  - Ed. Total Publishing 2023

Păreri ale cititorilor puteți citi AICI

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și pot fi cumpărate online de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.