foto: Lia Tătar  

Cronici, recenzii:

„DAR cu parfum de toamnă târzie”

 

       În anotimpul crizantemelor, am mai primit un dar, cu parfum de toamnă târzie, de la neprețuita mea prietenă, doamna Simona Mihuțiu, de data aceasta o piesă de teatru, „Speranța nu urcă niciodată cu liftul". O carte elegantă, rafinată, de la coperte, hârtia de tipar, tehnoredactare, care te invită la lectură, cu ochii, cu mintea, dar mai ales cu sufletul.


       Este o dramă modernă, cu personaje umane și humanoide, având ca punct de pornire sau tangent, „Povestiri de la Senior Help”. Eu le-am încadrat într-o elegie a celor bătuți de soartă, într-un ochi interior, ale cărui raze se opresc la marginea de noapte a vieții.

 

       Între malurile cărții, acționează personaje puține, atenția se focalizează pe suferințele doamnei Mia, dar în egală măsură, pe cele două creaturi robotizate, Rob Max și Rob Kai, un el și o ea. Ca un fir roșu, străbate prin dialogul acestora, neobosita pledoarie pentru om, urmărind acest transplant ontologic, această invazie a inteligenței artificiale în viața noastră.
Interesantă este strădania de umanizare a roboților, care caută sensul unor itemi, profund umani: ticălos, suflet, fericire și simt că se topesc într-o îmbrățișare.

 

Plină de tâlc este poezia creată de Rob Max:


„Suntem robi cu toții,
O! Ce mult ne place
Starea de robie!
În această lume,
Suntem proprii robi,
Este noua formă
Veche de sclavie."

 

       Mi-am amintit un îndemn al papei Francisc, adresat participanților la adunarea plenară a Academiei Pontificale pentru viață, din 2019. „Nu robotizarea omului, ci umanizarea roboților!"

 

       Cultul prieteniei îl au foarte mulți oameni, el există în structura aproape a fiecărui om, dar putința de a scrie memorabil despre Cineva, despre un Om, despre un Prieten, o au puțini oameni, cei aleși. Doar ei pot da expresie celei mai frumoase și mai temeinice solidarități artistice. Dovadă, prezentarea făcută de doi domni ai condeiului, pe marginea acestei cărți, Nicolae Băciuț și *Diodor.

 

       Vă mulțumesc din suflet, doamnă Mihuțiu, pentru că mă îmbogățiți spiritual și sentimental și, pentru că astăzi aniversați ziua când ați jurat credință partenerului de viață, gândurile mele frumoase să reverse bucurii și împliniri asupra acestui minunat cuplu!

 

Gânduri la o sumară lectură, de prof. Maria Sandu

Păreri ale cititorilor puteți citi AICI

Cărțile Simonei Mihuțiu sunt publicate la Editura Total Publishing și Editura Vatra Veche pot fi cumpărate online

de pe libris.ro, carturesti.ro și librarie.net.